Jelenlegi hely

Sütemények gyönyörű magyar szőlőből

Igazi különlegességeket tudunk készíteni az egyik legízletesebb gyümölcs, a szőlő felhasználásával. Nagyon finom, a lédús bogyókban számtalan értékes vitamin, rostanyag, ásványi anyag található.

Fogyasszunk szőlőt!

Rendkívüli energia - és szénhidrátforrás. Méregtelenítő, vérképzést elősegítő, vízhajtó. A szőlőt már régen is nagy becsben tartották a benne lévő értékes anyagok miatt. Kiváló szem- és bőrbetegségekre is. Együnk belőle bőven, hiszen igen fontos idegrendszer erősítő hatása van. Nagyon fontos az izmok regenerációjában is, így például izomgyulladáskor elengedhetetlen a fogyasztása. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító.

Ezek jó indokok, ugye, miért együnk gyakrabban szőlőt. Akár egész évben kapható szőlő az élelmiszerüzletekben, s ha netán nem tudnánk már mit kezdeni a nyers szőlővel otthon, süthetünk is valami különlegeset belőlük. A Penny akciós újságban rendszeresen szerepel jó ízű szőlő, amit idényben Magyarországon szüreteltek.

Szőlős sütemény receptek

Szőlős-olivaolajos torta - lédús vörös szőlővel készül, vanília és citrusfélék kellenek hozzá. Igazi olasz stílusú sütemény, amely tökéletes kiegészítője lehet a délutáni teáknak.

Hozzávalók:

  • 1-1 / 2 csésze liszt, plusz még a serpenyő lisztezése
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 nagy tojás
  • 2/3 csésze plusz 1 evőkanál cukor, felosztva
  • 1/3 csésze tej (az alacsony zsírtartalmú is jó)
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 4 evőkanál sózott vaj, megolvasztva, plusz még a serpenyő kenésére
  • 2 teáskanál citromhéj, egy citromból
  • 1 teáskanál narancshéj, egy narancsból
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 csésze mag nélküli vörös szőlő, osztva
  • 1 evőkanál cukor

Készítésének első lépése, hogy bekenjük a serpenyőt margarinnal és liszttel. 1-1 citrom és narancs héját lereszeljük, majd összekeverünk lisztet, sütőport, sót egy tálban. Egy másikban tojásokat, ⅔ csésze cukrot halvány sárgára keverünk. Ehhez adjuk a tejet, az olívaolajat, az olvasztott vajat, citrus héjakat és a vaníliát. Mixelővel összekeverjük a két tál tartalmát egy nagyobb tálban. Utána adjunk hozzá egy gumi spatulával másfél csésze szőlőt. Mindezt a serpenyőbe öntjük és rátesszük a fennmaradó fél csésze szőlőt, majd az 1 evőkanál cukrot. 50 percig kell sütni, amíg a sütemény teteje aranybarna színű nem lesz. Miután megsült, 15 percig állni hagyjuk.

Vagy jobban szeretünk videós iránymutatás alapján főzni, sütni? Íme egy videórecept a mindmegette.hu-tól.

Borászok szőlőtortája - fantasztikus illatú, lédús szőlővel készül. Nagyon finom torta, minden alkalomra tökéletes választás.

Hozzávalók:

  • liszt - 1 1/2 csésze
  • cukor - 1 csésze
  • olvasztott, sózatlan vaj - 4 evőkanál
  • tojás - 2 (szobahőmérsékletű)
  • növényi olaj - 1/4 csésze
  • tej - 1/3 csésze
  • sütőpor - 3/4 evőkanál
  • vanília esszencia - 1/2 evőkanál
  • narancshéj - 1 teáskanál
  • só - egy csipet
  • lila szőlő - 1 1/2 csésze

Melegítsük fel a sütőt 350°C-ra. Zsírozzuk meg és lisztezzük be a tortaformát. Egy tálba szitáljunk lisztet, sót és sütőport. Egy másik tálban felverjük a tojást és a cukrot egy habverővel, amíg vastag és világos színűvé nem válik. Adjunk hozzá olajat, tejet, olvasztott vajat és vanília-esszenciát. Keverjük össze. Ezután jöhet a reszelt narancshéj és keverjük össze. Lassan öntsük hozzá a lisztkeveréket a nedves keverékhez. Keverjük addig, amíg az összes liszt bele nem kerül. Fedjük be a szőlőt egy kanál liszttel. Adjuk hozzá a szőlőt a tésztához és óvatosan keverjük össze. Öntsük a tésztát az előkészített sütőedénybe és süssük előmelegített sütőben 30 percig, vagy amíg az „ellenőrző” fogpiszkáló tiszta name marad. Miután a torta teljesen lehűlt, vegyük ki a süteménytálból. Vágjuk szeletekre és tálaljuk egy pohár tejjel, vagy igény szerint.

Egy szem a süteménybe, egy szem a pocakba. Próbáltunk már gyerekekkel sütögetni? Minden bizonnyal találunk olyan munkafolyamatot, amit kortól függően kicsinyeink is el tudnak végezni. Minőségi idő és jó élmény kerekedhet belőle.

Jó étvágyat mindenkinek!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Mire jó a családi kiruccanás?

Mire jó a családi kiruccanás?

Pihenünk, szórakozunk, felfrissülünk, új élményeket szerzünk. Emlékeket gyűjtünk, együtt van a család. De mire tanít még az utazás?
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Ugrás az oldal tetejére